Varför e det så?

Varför är det så att om kvinnan i familjen gör sina vanliga vardags sysslor – tvättar, stryker, lagar mat, diskar, städar, plockar undan, ser till att barnen är hela och rena och redo för skolan – så är det aldrig nån som märker det och man tar det som en helt vanlig dag……

…men om mannen i familjen skulle göra det, så ses som att han förtjänar en bragd medalj (enligt honom själv) ???

Imorse fick jag kommentaren ”ja nu har jag  sett till att M har fått frukost och kommit till skolan, jag har diskat och fixa till köket, jag har lagt in en maskin tvätt och allt detta innan jag har börjat jobba!”

För mig låter det som en helt vanligt dag – bara det att ingen märker det om det är JAG som gör det – eller som kvinnan sa igår ” Welcome to the REAL world”!!!!

( Jag VET att det kan va jobbigt ibland men jag går aldrig omkring och klagar för de’ och hade jag kunnat just nu så hade jag gladerligen gjort allt det där som jag brukar göra annars men nu är ju faktumet det att jag KAN helt enkelt inte!!)

Som sagt var…Welcome to the real world! 🙂

3 reaktioner på ”Varför e det så?

 1. Jag tror mest att det handlar om vad man är van att göra och inte. jag har många vänner där han alltdi lagar maten t ex. Så när han är borta måste hon göra det och då brukar det alltid låta lite som ”ojoj nu måste JAG laga maten.” Men ofta är det ju klassiskt att kvinann gör det mesta i hemmet som städ, tvätt, disk o matlagning. iallafall traditionellt sett. Å andra sidan om man vänder på det så är det ofta lika mycket klagomål när kvinnan måste göra sådant som männen oftast gör. Som att byta däck på bilen eller skotta en massa tung snö (på vintern) eller klippa gräset, eller fixa med datorerna, eller annat som det kanske är vanligare att männen gör i hemmen.
  Fast jag håller med om att man inte borde klaga när man måste utföra uppgifter som andra annars gör. Istället borde man inse hur mycket jobb det är med sådant och vara tacksam över att amn normalt sett får den servicen. Kanaske t o m inse att man kanske borde dela på det hela lite mer?? 🙂
  Tyvärr tror jag just att hushållssysslor skapar sådana här känslor eftersom det är ständigt återkmmande saker. Jag menar tvätta och diska och städa och laga mat måste man ju göra mer eller mindre hela tiden. Men det är lätt att man itne tänker på hur mycket jobb det är egentligen. Om man ldrig utför det själv. Ett kompispar till mig delade ofta så att HAN alltid tvättade och oftast städade, och då var det HAN som klagade att HON aldrig gav tillräcklig uppmärksamhet när han gjort detta. Så tyvärr ligger nog lite i sakens natur att man alldeles för lätt blir bortskämd om ngnannan utför dessa sysslor.
  Men jag tycker det är bra att din man nu fått prova på hur du har det JÄMNT! Kanske kan det utmynna i en diskussion om att fördela jobbet lite annorlunda i framtiden? Att han t ex gör detta 1-2 dagar i veckan? Eller så?
  Hoppas du mår bättre nu och inte har så ont längre.
  kramar!

 2. Monica

  De flesta karlar gör helst ingenting sen kan det finnas undantag men de är svåra att hitta. Det som skrämmer mig mest är att inget, absolut inget är förändrat sen 100 år, det är bara tomma ord. Nyss kom karlen ut från toaletten, t o m då måste man säga till att dörren ska stängas;-) Min far var jämlik, fantastisk, och vi var tre barn. Och dagens killar har låååångt till hans nivå.

  Det handlar inte om uppdelning heller, att kvinnan gör hemarbete och mannen bilen. Själv har jag fixat allt, som renovering, målat, tapetserat, murat, snickrat, hade noll erfarenhet men frågade och läste mig fram för att det skulle bli gjort. Kittat fönster, målat hus, klippt gräs, och var klassförälder i en massa år, gick på Gröna Lund med 25 st 12-åringar, vandrade i skogen med dem i mil tillsammans med läraren. Levde järnåldersliv m m. Inte tyckte jag det var så himla kul och inte tyckte jag det var så himla kul att laga all mat heller, men man är ju tvungen att ge sina barn riktig mat och göra det bästa av allt. Till det arbetade jag heltid och ofta mer i ledarposition inom medicin. Att jag inte dog! Idag bor gubben och jag själva, jag gör mer det som är nödvändigt för min egen trivsel, lagar bara mat om jag har lust. Nu tvättar han, handlar efter de notor han får, klipper gräs, städar ibland. Och är rädd jag ska gå min väg.

  Med små barn visste han till 100% sa han att jag aldrig skulle svika dem, men idag är han osäker, dumhuvudet. Man undrar vad kärlek är, själv är jag ärlig och den man älskar vill man väl underlätta för? Ja hur de fungerar är obegripligt sen får man göra egna val.

 3. Tack för dina kommentarer på min blogg!
  Jättekul att ha hittat hit.
  Jadu, det där är nog en klassiker vart man än vänder sig. Killar måste hela tiden ha bekräftelse, iallafall de flesta.
  jag har turen att vara gift med en ytterst jämlik man, japp amris. men när jag ser mig omkring hos vänner och bekanta blir jag ofta rädd då jag ser hur lite männen gör, och hur lite det FÖRVÄNTAS att de ska göra??
  Vissa drar det tom så långt att de säger; ja, men han tjänar mer än jag, och jag jobbar inte heltid så det är klart att jag tar hushållet.
  DETTA sagt av en svenska boendes i US, gift med en man från detta landet.
  Man vill ju bara skrika då man hör sånt tugg…

  Ska länka upp dig så att jag lätt hittar hit!!!

  Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s