Det här med skolor…Igen!

Det är mycket om skolor just nu, så jag ber om ursäkt om det är långdraget! 🙂

Skolsystemet ser ju lite annorlunda ut här i England jämfört med Sverige. Och alla pratar om skolor just nu, eftersom ansökan om högstadiekolor måste va inne senast 26 Oktober. Vi har redan skickat iväg vår ansökan eftersom valet för oss var ganska enkelt. 🙂

Men sen finns det ju de där föräldrarna som inte riktigt är realistiska.

Som vill att deras barn ska gå på de mest årofyllda skolorna.

De där skolorna som anses vara de bästa i London.

Som man måste sitta prov för att komma in i.

Som man måsta va superintelligent för att komma in på.

Där 2000 barn sitter provet för att slåss om ca 150 platser.

Och där man också har chansen att få ett rungande ”NEJ – ditt barn är inte bra nog.”

En av M’s bästa kompisar har suttit det där provet. Hon missade massor av kul saker med sina kompisar som t.e.x efter-skolan-klubbar, scouterna och torsdags-klubben som M går på. För att hon hade privatundervisning hemma nästa varje dag för att klara just de här provet. Hennes föräldrar har spenderat en mindre förmögenhet på dessa lektioner. Hon klarade inte av provet. Hon misslyckades.

Så vid en ålder av 10 år, har hon fått ett brev som säger att hon duger inte. Du är inte smart nog. Och hennes föräldrar har räknat med att hon skulle komma in! Och gått omkring och stoltserat med att hon diffinitivt skulle gå på den där fiiina skolan. Hur jäkla dumma känner inte de sig nu???

Man måste ju tycka synd om ungen som har fått det där inmatat i sig från en tidig ålder! Dels är hon en av de mest ointelligent ungarna jag känner och ett av de ohövligaste. Hennes mamma sa till oss för ett tag sen ”att hon vill bara ha det bästa, gå till de bästa skolorna, känna de bästa folken, precis som kungafamiljen, för att hon har sett oss jobba så hårt!” Jamen Grattis då! Tror hon inte att vi också vill vår dotter de bästa och att hon ska gå i en skola som är rätt för henne och där hon är glad och gör bra ifrån sig, istället för nånstans där eliten går och hon aldrig har tid till nåt annat än att ta sig till och från skolan och sitter med läxor resten a tiden!

Allt för att jaga ett ideal som inte finns! Jag blir så arg på dessa föräldrar som är så fruktansvärt orealistiska – fattar de inte att de skadar sitt barn och att de vid 10 års ålder får stämpeln att de duger inte???!

När vi letade efter högstadieksola till J för en herrans massa år sen, blev vi rekommenderade av hennes rektor att J skulle kunna va en kandidat till just denna skolan, att hon var på den nivån att hon skulle klara provet. Vi har nu också blivit rekommenderade av M’s rektor att göra samma sak – att M skulle lätt klara av det där provet. Och visst är det kul att hennes lärare och rektor tycker att hon har ”what it takes” för att komma in! Kanske hade de båda två klarar, vem vet!

Men vi har sagt nej båda gångerna. Vi vill inte att hon ska sitta på två olika bussar i en timme för att ta sig till skolan varje dag. Vi vill att hon ska kunna ha en barndom och inte bara sitta och göra läxor varje ledig stund. Vi vill inte att hon ska växa upp med känslan att hon eventuellt inte duger och är bra nog.

En av J’s f.d kompisar satt inträdesprov till 11 olika skolor när hon var 10/11 år. Hon kom inte in på nån av dom. Hon fick 11 olika brev som sa att hon dög inte. Hur sjuk måste man inte va som förälder för att utsätta sitt barn för det? Vilken jäkla självkänsla får den ungen?!!! Låt dom få va barn så länge de kan – de är tufft nog att va tonåring utan en massa press på sig hela tiden!

OK Enough – nu har jag avreagerat mig! 🙂

Trist grå dag här i London idag, jag har ont in mina knän sen jag simmade häromdan, M ska hem till en kompis efter skolna idag så det ser ut som en typ slappa-runt-i-joggingbrallor-dag idag. Imorron kommer dottern J hem ett tag för jag och maken ska på fest – en fest utan barn – hur ovanligt är inte det??!!! 🙂

2 reaktioner på ”Det här med skolor…Igen!

  1. Jag tycker ni har en jättesund syn! Och det verkar som att dessa föräldrar överför sina egna anxieties om att vara bra nog till sina barn, och det är SÅ fel. Vill verkligen barnen sitta all de där proven? Vill dem sitta på olika bussar i så tidig ålder?

    Jag såg att du frågade om lösen till mina inlägg, maila mig så skickar jag över det. även om det senaste jag skrev inte verkar vara lika relevant längre, mer om det senare…förhoppningsvis!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s